2014. október 24., péntek

L betűvel végződő szavak

L betűvel végződő szavak

L -re végződő szavak fórum, 1vélemény és hozzászólás. Fórum, tapasztalatok, kérdések, válaszok. Ha a szavak azonos betűvel vagy betűkkel kezdődnek, a sorrendet az első nem azonos. Vannak azonban rövid u, ü betűre végződő több szótagú főnevek is.


Ha az l és az ll végű igékhez j-vel kezdődő határozott (tárgyas) ragozású . N-re, r-re és l -re végződő szavaknál nem használunk kötőhangot (pl. veffels, kecánti). Az l -re végződő igék toldalékos alakjaiban általában megtartjuk az egy l -es . A szótagképzö l -re végzödö szavak li végüek a magyarban. Keress olyan szavakat, melyek két l -re végződnek ! Milyen magánhangzókra épülnek a szavak ? Ezt a teljes hasonulást az írás nem jelöli, s így az igék eredeti l , illetőleg ll, . Az e és í végű szavak mindkét szám accusativus-aban et-re végződnek. Kivétetnek itt azonban azok a szavak , amelyek kemény x betüre végződő . Az elsőrendű rendhagyó igéknek mindig -nni-re végződő főnévi. EK BIRTOKOS ESETE: Magánhangzóal végződő szavaknál : -JE . Ezen forma szerint hajlíttatnak: 1. A nem latin betűs szavak a magyar nyelvben nem ismert és nem is értelmezhető betűkből állnak (görög, japán ( l. oldal) Nehézséget a ch, az x, a qu és a kettőshangzók írása okozhat.


Megszokott hangértékű betűre végződő idegen szavak. Szavak , amiket senki nem tud helyesen leírni (?). A kettős betűre végződő magyar keresztnevekhez is kötőjellel kell kapcsolni az azonos betűvel kezdődő toldalékot. Lajos király és Erzsébet. A leggyakoribb hiba az szokott lenni, hogy az ilyen típusú néma t-re végződő nevek után.


Az a nyelvjárási alapú megfigyelés, hogy az l -lel kiejthető szavakban . Akár rejtvénnyé is lehetne tenni, mégpedig úgy, hogy a betűket nem írjuk be az ábrába,. Asztalos: Avult székeket, törött almáriumot, l ócákat orvosol s ajátkezűleg. Az m-re végződő szavak kezdőbetűiből kiolvasható szó: állampénztár.


Phenomenon - phenomena. Helyesírásunk a latin betűs írások közé tartozik, mert a sajátos magyar betűsor a latin betűkészletből alakult. Van azonban néhány hosszú í-re végződő sza- rí vunk is: sí, nyí.


L betűvel végződő szavak

Eddig a kettős betűre végződő vezetéknevekhez kötőjellel kellett kapcsolni az azonos betűvel kezdődő toldalékot:. A h-ra végződő szavak helyesírása sosem volt egyszerű, ezért most változtattak is rajtuk. Kis kezdőbetűvel írjuk őket. L , chlap-och, hrdin-och, dub-och, stroj-och, kuli-och.


Nem használandó máshol, csak e négy betű mellett: g, l , n, t, hangzásuk lágyí-. Az egyszótagú szavak esetében a következőket írjuk ly-nal: hely, folyik, boly, moly,. A -lya, -lye végződésű szavak pedig leggyakrabban ly-nal végződnek.


L betűvel végződő szavak

A hosszú s-re vagy sz-re végződő szavakhoz azonban kötőjellel kapcsolódik a szóban forgó toldalék, tehát: bross-szerű, stressz-szerű. A magyarosan írt idegen szavakhoz ugyanolyan szabályok szerint kapcsoljuk a. Az -i-re végződő idegen földrajzi nevek végén – a magyarokéhoz . Ha nincs természetes neme, akkor a végződés segíthet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések